Jesteś tutaj
Home > Wydarzyło się > Relacja z II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Relacja z II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra

Prestiżowy konkurs kulinarny rozstrzygnięty

2.03.16 już po raz drugi w Hotelu Atut**** w Licheniu Starym odbyły się Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Poziom tegorocznych mistrzostw był niezwykle wysoki, a dwa pierwsze miejsca dzielił tylko 1 punkt. Do zawodów stanęło 6 wyselekcjonowanych dwuosobowych zespołów z hoteli i restauracji z całej Polski, a ich prace oceniano aż w 11 kategoriach.

Inspirujące, oryginalne, niezwykłe – konkursowe potrawy wzbudzały prawdziwy podziw. Profesjonalne Jury oceniało kreatywność zespołów, profesjonalizm, dobór składników, smak, zapach, sposób przygotowywania i prezentacji dania. Sędziowie degustacyjni w składzie: Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Grzegorz Parczewski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, Adam Dmyterko – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Region Zachodnio-Pomorski, Mariusz Gachewicz – Prezes Carving Team Polska, Paweł Mieszała – Mistrz Cukiernictwa, skupiali się przede wszystkim na efekcie końcowym – smaku, zapachu, kompozycji. Jury techniczne, w którym zasiadali Wojciech Harapkiewicz – Prezes Euro Touq Polska oraz Maciej Krzyżański – Szef Kuchni, zwracali uwagę na jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu i składników. Dodatkowo zespoły konkursowe podlegały ocenie Jury VIP, w którego skład wchodzili przedstawiciele gości. Tu oceniano przede wszystkim smak i sposób podania potrawy.

Laureaci II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra:

I miejsce – Radosław Szulc oraz Piotr Grochalski z Restauracji Spiżarnia Warminska z Olsztyna, którzy po mistrzowsku przygotowali danie główne: jesiotra vac-confit na puree z czerwonej kapusty z pierożkami z kozim serem oraz kawiorem w asyście kiszonego jarmużu z wędzonym sosem ze smardzami, a na deser fondant czekoladowy z foie Gras, pudrem truflowym i ciastkiem cygaretowym.

II miejsce – Paweł Laśkiewicz oraz Karol Klinger – Pierogarnia pod Aniołami, Bydgoszcz. Jako danie główne zespół podał jesiotra z puree z groszku, sosem kaparowym, batatem i placuszkiem ziemniaczanym ze śmietaną i kawiorem. Deser: lody z koziego sera i chałwy, sos wiśniowy, słony karmel, mus czekoladow.

III miejsce – Piotr Pawłowski i Adrian Ziębaczewski – restauracja Andel’s by Vienna House z Łodzi, którzy serwowali jesiotra z sałatką z kopru włoskiego i ananasa z emulsją koperkową i pianą bazylikową oraz na deser mus czekoladowo – limonowy z briosz limonowym, lodami z czarnych oliwek i kawioru.

Wyróżnienie VIP – Piotr Huszcz, Radosław Kosiorek – Hotel Restauracja Piano – Lublin, przygotowywali jesiotra z bylicą, musem selerowym, ziemią z lejkowca dętego i chipsami z białego buraka, a na deser podali ptysia z cream brule, marakują i mango, czekoladowym chantilly i kawiorem waniliowym.

Dla 6 startujących drużyn udział w Mistrzostwach Polski to wielkie wyróżnienie. W finale obok laureatów uczestniczyli także Łukasz Gościniak i Damian Kubiak z restauracji Słoneczny Młyn z Bydgoszczy oraz Ewa Michalska i Filip Pietrzyński z Restauracji TOGA z Poznania. Według Jury wszystkie przygotowane dania były na bardzo wysokim, europejskim poziomie, a dwa pierwsze miejsca różnił tylko 1 punkt. Według Adama Dmyterko, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Region Zachodnio – Pomorski, pomysłodawcy i koordynatora konkursu oraz Przewodniczącego Składu Sędziowskiego, wybór zwycięzcy był bardzo trudny, a gratulacje należą się wszystkim uczestnikom konkursu. – Poziom II Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra był naprawdę bardzo wysoki, zespoły pracowały sprawnie, wykonane dania były oryginalne, bogate w zróżnicowane techniki kulinarne, świetnie dobrane składniki, wyśmienite w smaku. Przy wyborze mieliśmy bardzo trudne zadanie, wnikaliśmy w najdrobniejsze detale dotyczące np. konsystencji lub czy talerz do drugiego dania był ciepły. Gratuluję wszystkim uczestnikom naprawdę europejskiego poziomu! – mówił Dmyterko. Te słowa potwierdzał Radosław Szulc z Restauracji Spiżarnia Warmińska z Olsztyna, zwycięzca konkursu. – Ekipy, które przyjechały na mistrzostwa – bardzo zdolne! Dla nas to nowe doświadczenie, jak widać, zakończone sukcesem. Serdecznie dziękujemy! – powiedział po ogłoszeniu wyników Radosław Szulc.

Pełen emocji konkurs uświetniły liczne pokazy i atrakcje. Goście mieli okazję uczestniczyć w warsztacie winiarskim prowadzonym przez Julio Cesar Sobrino, wybitnego znawcę wina, poznać triki bilardowe przedstawiane przez wielokrotnego mistrza świata, Bogdana „The Wizard” Wołkowskiego czy obserwować pokaz rzeźbienia w lodzie. Wielbiciele luksusu na czterech kołach mogli bliżej poznać markę Maserati. Mistrzostwa zakończyły się uroczystą Galą, podczas której podkreślono wartość wydarzenia dla branży kulinarnej, regionu, a przede wszystkim – dla samego jesiotra. – Organizatorzy konkursu to prawdziwi mecenasi kulinarnej sztuki – mówił współprowadzący Galę Jakub Sito z TVP Warszawa, patrona medialnego wydarzenia.

Jesteśmy dumni ze statusu i zainteresowania, jakie uzyskał nasz konkurs kulinarny. Mamy okazję dzielić się naszą pasją i ideą. Formę oraz prestiż Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra zawdzięczamy wielu osobom. Hotel Atut chciałby serdecznie podziękować im za wsparcie oraz poświęcony czas. Mamy olbrzymi zaszczyt gościć Marszałka Województwa Wielkopolskiego, Pana Wojciecha Jankowiaka, Starostę Konińskiego – Pana Stanisława Bielika, Burmistrza Miasta i Gminy Ślesin – Pana Mariusza Zaborowskiego, Prezydenta Miasta Konina – Pana Wiesław Wanjasa – tymi słowami rozpoczęli uroczystość organizatorzy mistrzostw. – Jesiotr jest lokalnym specjałem, jak i symbolem wspaniałego smaku. Ten wyśmienity gatunek ryby był niegdyś uznawany za królewski i serwowany jedynie na dworach. Jego unikalne walory i ogromny potencjał kulinarny sprawiły, że spotykamy się na Mistrzostwach na kolejnej już edycji. Mamy nadzieję, że konkurs ten przyczyni się do spopularyzowania jesiotra jako gatunku, a sama ryba zaprezentuje się z jak najlepszej strony wszystkim obecnym smakoszom.

Wręczenia nagród dokonał w imieniu Prezydenta Miasta Konina p. Wiesław Wanjas, przedstawiciel Rady Miasta. – Chciałbym serdecznie pogratulować organizatorom, że po raz drugi podjęli trud organizacji mistrzostw. Wspaniała impreza, doskonale wpisująca się w klimat jezior konińskich. – mówił Wiesław Wanjas w imieniu Prezydenta Miasta Konina Józefa Nowickiego. Radny pogratulował także uczestnikom, którzy wzięli udział, chwaląc za trud i pasję. Po uroczystym rozdaniu nagród, Tomasz Bobrowski – Szef Kuchni Hotelu Atut**** zaprosił na wyśmienitą kolację, a goście mogli skosztować wspaniale przyrządzonego jesiotra, kawioru oraz innych specjałów serwowanych przez restaurację Yesiotr. Przy kojącym zmysły koncercie wybitnej harfistki Cecylii Matysik – Ignyś rozpoczęło się eleganckie przyjęcie dla ponad 200 zaproszonych osób. Wieczorna część programu potrwała do późnych godzin nocnych, a gości świetnie bawił zespół muzyczny TO i OWO Band.

Patronat Honorowy nad II Mistrzostwami Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak, Partnerzy wydarzenia: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników.

Więcej informacji na temat mistrzostw na stronie http://jesiotrikawior.pl oraz http://hotelatut.pl/mistrzostwa-polski-w-potrawach-z-jesiotra/.

Kontakt dla mediów: Hanna Ćwiertnia – Laszczyk, hanna.laszczyk@markesense.com

Tel: 607 926 174

Top