Jesteś tutaj
Home > W szkole > Uczniowie ZSZiOiPPP w Morągu zakończyli „Projekt Praga”

Uczniowie ZSZiOiPPP w Morągu zakończyli „Projekt Praga”

Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 9 Drezdeńskiej Brygady Artylerii i Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Morągu zakończył realizację własnego projektu unijnego pt. „>>Obsługiwałem czeskiego smakosza<< – praktyki morąskich gastronomów w praskich restauracjach”. Był on dofinansowany z PO WER (Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój) „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilności kadry kształcenia zawodowego”.

W dniach 10-24 kwietnia 2016 r. piętnastu uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych (z klas II i III TW) przebywało w Pradze. Odbyli tam staż w hotelach i restauracjach, zwiedzili Pragę i miasto Český Krumlov, zdobyli ważne zaświadczenia i referencje. Wszyscy uczniowie wrócili bardzo zadowoleni i pod wrażeniem miejsc, w których pracowali. A były to pięciogwiazdkowe hotele Marriott i Hilton w centrum Pragi, prestiżowy wojskowy hotel DAP czy restauracje na łodziach wycieczkowych pływających po Wełtawie. Stażystów ominęło sprzątanie, zmywanie czy dźwiganie ciężkich pakunków. Zamiast tego czekały na nich ciekawe surowce, jak mięso rekina czy strusia, oraz 3-piętrowe nowoczesne kuchnie i zespół przyjaznych przełożonych. Choć musieli wstawać bladym świtem i intensywnie pracowali przez średnio siedem godzin dziennie, większość wyraziła wielką chęć powrotu do Pragi bądź przeżycia takiego wyjazdu raz jeszcze.

Na dalszych etapach rocznego projektu uczestnicy przeszli dwukrotnie testy potwierdzające poprawę ich angielskiego zawodowego, z pomocą unijnych narzędzi zredagowali także swoje europejskie Paszporty Językowe i Europass CV. Przeprowadzili dla Szkoły warsztaty kulinarne, zorganizowali konferencję z czeskim bufetem dla społeczności lokalnej i samodzielnie wydali ciekawą książkę kucharską z przepisami czeskiej kuchni. Zdecydowanie zapracowali na końcowy certyfikat Europass Mobilność, którego zadaniem jest realne zwiększenie szans na europejskim rynku pracy.

Projekt trwał rok, po upływie którego Szkoła intensywnie przystąpiła do realizacji kolejnego własnego projektu z funduszy UE – tym razem młodzież wyjeżdża na dwa tygodnie stażu do Irlandii!

Link do książki kucharskiej przygotowanej po odbytych praktykach w czeskiej stolicy.
https://www.dropbox.com/s/25u12l9pppixue9/Praga_ksi%C4%85%C5%BCka%20kucharska.pdf?dl=0

Top