Jesteś tutaj
Home > Wydarzyło się > Bartek ze Starachowic uczył się kuchni południowoamerykańskiej u Martina Castro w Salto

Bartek ze Starachowic uczył się kuchni południowoamerykańskiej u Martina Castro w Salto

Bartosz Świostek to ambitny uczeń trzeciej klasy technikum gastronomicznego w Starachowicach, który dzięki wygranej w programie Szef dla Młodych Talentów mógł rozwijać swój talent kulinarny w warszawskiej restauracji Salto. Przez tydzień uczył się on południowoamerykańskiej kuchni pod bacznym okiem szefa kuchni, Martina Gimeneza Castro.

Dla Bartka staż był okazją do nauczenia się wielu nowych rzeczy. Jak sam mówi: Takie staże, jak ten, który wygrałem dzięki programowi „Szef dla Młodych Talentów”, są bardzo ważne dla młodych ludzi, dopiero wstępujących w świat kulinarny. Pozwalają one poznać kuchnię z profesjonalnej i praktycznej perspektywy, a nie teoretycznie, z podręczników.

Dla Bartka najbardziej wartościowe było to, że mógł poznać wszystkie elementy lokalu gastronomicznego – od magazynu po chłodnię, nauczyć się kuchni zimnej i gorącej, a także posmakować produktów z całego świata, takich jak krewetki, ośmiornice, owoce morza i różnego rodzaju mięsa, które są niespotykane w mniejszych miejscowościach – takich, jak jego rodzinne Starachowice.

Jak wspomina Bartek, bardzo spodobało mu się to, że od razu został członkiem zespołu: Podczas stażu staram się przygotowywać potrawy od A do Z, a szef kuchni podpatruje moją pracę i daje sugestie, co poprawić – mówi. Mógł także zdobyć nowe umiejętności, takie jak dekorowanie potraw: Najpierw jemy oczami, a dopiero później testujemy smak. Dlatego tak ważne jest estetyczne komponowanie dań i układanie ich na talerzu. Cieszę się, że na stażu mogłem się tego uczyć.

W przyszłości Bartek chciałby zostać szefem kuchni. Martin Castro, szef kuchni restauracji Salto chwali swojego podopiecznego: To bardzo fajny chłopak, po którym widać, że chce się rozwijać i się uczyć. Cieszę się, że miałem okazję go poznać dzięki programowi i pokazać mu, jak wygląda prawdziwa kuchnia.

Program edukacyjny Szef dla Młodych Talentów to jedyny tego typu program w Polsce, skierowany do uczniów szkół gastronomicznych. W jego ramach MAKRO Polska organizuje co miesiąc Miksery Kulinarne – bezpłatne spotkania, podczas których odbywają się prelekcje i pokazy kulinarne znanych szefów kuchni. Na zdobywców najlepszych wyników w quizach po Mikserach czekają tygodniowe staże w prestiżowych restauracjach. Partnerami projektu są m.in.: Gault & Millau Polska, Provincja, Kruszwica i ChemaN. Pierwsza edycja programu odniosła wielki sukces: 1100 uczniów z całej Polski wzięło udział w dziewięciu Mikserach Kulinarnych, spośród których wyłoniono piętnastu stażystów. Już wkrótce startuje kolejna edycja programu, poszerzona m.in. o książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”. Więcej informacji: www.szefdlamlodych.pl, www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow

 

Zachęcamy do obejrzenia filmu ze stażu:

https://www.youtube.com/watch?v=4O4JZ9sJ4Rw

Top