Jesteś tutaj
Home > e-magazyn > Akademia Kulinarna #Kwiecień 2018

Akademia Kulinarna #Kwiecień 2018

Szanowni Czytelnicy,

Im cieplej robi się na dworze, tym chętniej sięgamy po napoje chłodzące i zimne przekąski. U progu wysokiego sezonu zapytaliśmy więc Pawła Petrykowskiego – właściciela lodziarni Petrykowska w Koszalinie oraz współzałożyciela Paulo Gelateria – co to właściwie są lody naturalne, kto je robi i po czym je poznać.

Majówka i nadchodzące zaraz po niej lato to także tradycyjny czaswakacji i podróży. Krzysztof Gawlik, obieżyświat z niezwykłym kulinarnym doświadczeniem, opowiedział nam o swoich wojażach oraz o kuchni żydowskiej, stanowiącej żywe odzwierciedlenie historii wędrówek całego narodu.

Z czym łączyć w kuchni mięso spotykanego niemal na całym świecie gołębia? Na to pytanie odpowiedział w dziale „Food Pairing” Paweł Stawicki. Nie wątpię, że stosując się do jego porad, uda się stworzyć restauracyjny rarytas, który będzie smakował wyśmienicie pod każdą szerokością geograficzną.

Tym, którzy uważają, że nie trzeba wcale daleko jechać, żeby odkryć coś niezwykłego, polecam tekst o programie edukacyjnym „Polskie Skarby Kulinarne”. Przedstawiciele firmy będącej mecenasem tej inicjatywy – Makro – oraz eksperci z Iglotexu i Nestle jak co miesiąc dzielą się w Akademii swoimi recepturami i pomysłami na ciekawe dania.

Późna wiosna przyniesie także kolejną edycję najbardziej prestiżowego spotkania przedstawicieli rodzimej gastronomii: CHEFS ONLY. Wypatrujcie gorących relacji z wydarzenia na naszych kanałach w mediach społecznościowych. Jego przebieg opiszemy szczegółowo w kolejnym numerze, ale już teraz możemy ujawnić, że z myślą o uczestnikach przygotowaliśmy sportowe zadanie na pięknym stadionie w Gdańsku. Prócz forum szefów kuchni w Trójmieście planujemy też spotkanie z uczniami kilku szkół gastronomicznych.

Kończąc, życzę wszystkim spokojnej majówki. Niech na Waszych grillach zagości pyszne mięso, a dobra pogoda pozwoli naładować akumulatory na intensywne przedwakacyjne miesiące. Przyjemnej lektury!

 

Top