Jesteś tutaj
Home > e-magazyn > Akademia Kulinarna #Marzec 2018

Akademia Kulinarna #Marzec 2018

Szanowni Czytelnicy,

w najnowszym numerze „akademii kulinarnej” na dobre zawitała wiosna. Nie tylko poruszamy w nim temat sezonowości w kuchni i składników charakterystycznych dla różnych pór roku, ale także piszemy o tym, co nowe i świeże oraz – w dość zadziwiającym kontekście – o przebudzeniu z zimowego letargu.

Patryk Kotarba przedstawił nam swój pogląd na kwestię sezonowości restauracyjnego menu i zapowiedział, że blisko już do triumfalnego powrotu polskich warzyw. Pośrednio z tematem zieleniejących łąk i pól związany jest także temat tego miesiąca food pairing Pawła Stawickiego. Jako że z końcem kwietnia rusza tradycyjny wypas na tatrzańskich halach, centralnym składnikiem sekcji została owca.

W zajmującym wywiadzie o chemii i mące Gianluca Padula obnażył największy grzech polskiego piekarnictwa. Sprawa związana jest z odmawianiem drożdżom czegoś na kształt snu zimowego. To trzeba przeczytać.

Prócz receptur gości i akademii partnerów: Nestle, Iglotex i Makro w numerze znajdziecie także relacje z najważniejszych wydarzeń branżowych. Uwadze polecam podsumowanie targów Expo Sweet, podczas których odbyła się uroczysta premiera drugiej edycji naszej książki „Od Kuchni” z przepisami ilustrowanymi kolejnymi etapami przygotowania dań.

Pozdrawiam serdecznie i życzę, by wiosna przyniosła Wam wiele świeżych pomysłów – kulinarnych i nie tylko.

 

Top