Jesteś tutaj
Home > Wydarzenia > NESTLÉ Professional z Klasą – nowa edycja konkursu!

NESTLÉ Professional z Klasą – nowa edycja konkursu!

W dniach 31.01-01.02.2019 r. odbyły się dwudniowe warsztaty kulinarne dla zwycięskiej II klasy Technikum Gastronomicznego z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim, w ramach programu NESTLÉ Professional z Klasą. Uczennice reprezentujące szkołę w Radzyniu Podlaskim, która została objęta programem szkoleniowo-edukacyjnym organizowanym przez firmę NESTLÉ Professional miała okazję poznać podstawowe techniki kulinarne oraz tajniki przygotowywania owoców morza i street food’u.

Dodatkowo pierwszego dnia została przeprowadzona konkurencja, podczas której uczniowie mogli wykazać się znajomością przygotowania kotleta schabowego, według starodawnej receptury.

Uczennice, które skorzystały z wiedzy przekazanej podczas dwudniowego szkolenia z Jerzym Pasikowskim zostały zaproszone do udziału w zawodach kulinarnych typu „black box”. Spośród przesłanych przez uczennice przepisów, doradca kulinarny NESTLÉ – Jerzy Pasikowski wybierze najbardziej aspirujących adeptów sztuki kulinarnej, którzy już niebawem na żywo zaprezentują swoje umiejętności kulinarne.

Uczennice z klasy III ZSG z Radzynia Podlaskiego podejmą się udziału w zawodach kulinarnych już 03.04.2019.

Podczas tego eventu będą miały do dyspozycji świeże owoce, warzywa, mąki, kasze, ryże oraz przyprawy. Składnik obowiązkowy będzie niespodzianką znajdującą się w „black boxie”. Do przygotowania w trakcie zawodów kulinarnych będzie danie zasadnicze zawierające sos. Uczestnicy zawodów będą mieli pełną dowolność w przygotowaniu i obróbce termicznej swojego dania, jedyne o czym będą musieli pamiętać to, wykorzystanie nieznanego produktu z „black boxa”.

Dzięki organizowanym zawodom uczennice będą miały okazję zaprezentować indywidualnie swój talent kulinarny czy sposoby łączenia smaków. Jednocześnie będą prezentować swoją wiedzę z platingu, serwując swoje finalne danie na talerzu, które zostanie ocenione przez doradcę kulinarnego – Jerzego Pasikowskiego.

Dwudniowe warsztaty oraz kolejne aktywności w ramach tego projektu mają na celu rozwijanie umiejętności młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy wiążą swoją przyszłość w świecie gastronomii i biznesu OOH. Zwycięzca zawodów kulinarnych organizowanych przez NESTLÉ Professional otrzyma wyjątkową szansę na indywidualny rozwój swojego talentu kulinarnego pod czujnym okiem Jerzego Pasikowskiego w ramach praktyk w kuchni szkoleniowej NESTLÉ.

Dodatkowo trzy najlepsze osoby, które wykażą się ogromną wiedzą gastronomiczną, a jednocześnie zaprezentują swój niebywały talent zostaną zaproszone na lunch do prestiżowej warszawskiej restauracji.

Pozostali uczniowie biorący udział w zawodach kulinarnych w ramach programu NESTLÉ Professional z Klasą otrzymają nagrody w postaci drobnego sprzętu gastronomicznego oraz materiałów szkoleniowych.

NESTLÉ Professional z Klasą to doskonałe wydarzenie wpływające na rozwój młodzieży, uczącej się w szkołach średnich o profilu gastronomicznym. Uczennice dzięki temu programowi zdobywają szanse na profesjonalne szkolenie z autorytetem polskiej gastronomii oraz poznają firmę i portfolio oferowane przez NESTLÉ Professional. Jednocześnie poszerzają swoją wiedzę i mają wpływ na życiową karierę.

Firma NESTLÉ Professional wraz z magazynem Akademia Kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej cieszy się, że po raz kolejny może tworzyć tak dobry program szkoleniowy dla przyszłych szefów kuchni i kucharzy.

Podobne artykuły

W górę