II edycja konkursu kulinarnego ,,Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy” rozstrzygnięta.
8 kwietnia 2017 roku podczas ,,Drzwi Otwartych” odbyła się II edycja konkursu pt. ,,Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy’’. Tematem tej edycji były produkty regionalne; Kasza/Ryba/Twaróg.
Zadaniem uczestników było;
-rozwiązanie testu z znajomości kasz,
– przygotowanie w czasie 1h 30 min. dania głównego oraz deseru,
– prezentacja wykonanych zestawów nawiązując do historii i smaków naszego regionu.
Drużyny składały się z dwóch osób, które pracowały pod okiem trenera ze starszej klasy.
Zwyciężyła ekipa w składzie: Samanta Folczyńska z klasy 1 c TŻ i Kamil Poćwiardowski z klasy II c TŻ, pracująca pod okiem Karoliny Kaczyńskiej z klasy IV a TŻ. Przygotowała ona : Dorsza bałtyckiego w cieście ziołowym na kaszy gryczanej palonej z grzybami leśnymi z sosem chrzanowym, karmelizowaną marchewką i grillowaną cukinią oraz deser; sernik tradycyjny z czekoladową kruszonką, żelką porzeczkową i pianką z powideł domowych.
II miejsce zajęły 2 ekipy Klaudii Trudnowskiej z klasy IV a TŻ składająca się z uczniów z klasy II a TŻ: Marty Wiszniewskiej i Macieja Grochowskiego, która przygotowała: dorsza bałtyckiego pod chrupiącą panierką na kaszy pęczak z grzybami z purée marchewkowym z chili i sosem chrzanowym, chips z siemienia z grillowaną paprykę i chlorofilem z kopru, a na deser – tradycyjny sernik pod śmietanową chmurką z konfiturą wiśniową.
Ekipa Bartka Wiśniewskiego składająca się z uczniów klasy II c TŻ; Julii Jackiewicz i Wojtek Romiński przygotowała; Dorsza bałtyckiego w chrupiącej panierce na młodych szparagach z popcornem z kaszy gryczanej z dodatkiem warzywnego puree, a na deser ; mus twarogowy na konfiturze wiśniowej z biszkoptem z mlecznej czekolady i powidłami z śliwki strzeleckiej.
Trzecie miejsce przypadło w udziale ekipie Adama Rzęskiego, składającej się z uczniów z klasy II c TŻ: Ilony Kunickiej i Kacpra Maćkowskiego. Serwowali oni: smażonego dorsza bałtyckiego z biszkoptem z kaszy jaglanej z pudrem grzybowym, sosem z szalotek z puree marchewkowym i chipsem z bekonu, a na deser racuszki twarogowe z musem czekoladowym na ziemi orzechowej z chipsem z pestek malin oraz sosem malinowym.
W czasie trwania konkursu uczniowie klasy III a TŻ Karol Sosnowski i Hubert Sikorski przygotowali pokaz wędzenia ciepłym dymem bukowo-olchowym pstrągów tęczowych, polędwiczki wieprzowej, wiejskiego serka koziego oraz degustacje swoich wyrobów wędliniarskich; kiełbasy białej z mięsa koziego i wołowego, kiełbasy białej z jagnięciny i półgęska. Stanowisko cieszyło się ogromnym powodzeniem a rozchodzący się zapach wędzonych wyrobów roznosił się po całej szkole.
Poziom zaprezentowanym dań i deserów wzbudził uznanie dla pracy wszystkich startujących ekip. Dziękujemy jury degustacyjnemu w składzie: pan Wojciech Kędzia, pan Marek Szczygielski, pan Łukasz Gościniak oraz jury technicznemu w składzie: pani Krystyna Domańska, pani Mariola Ruge za profesjonalną ocenę pracy i przygotowanych dań.
Dziękujemy sponsorom: Wydawnictwu Akademia Kulinarna, Agencji Rynku Rolnego oddział terenowy Bydgoszcz, Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich, Tomaszowi Jakubiakowi i Smarten Public Relations, Zellandii z Tarnowa Podgórnego – za nagrody rzeczowe.
Firmie ChemaN za stroje kucharskie dla startujących ekip.
Firmie Abramczyk za pysznego dorsza bałtyckiego, Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej S Mlecz za nabiał z Certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza, Firmie Polmlek za masło z Warlubia, Piekarni Cukierni Krzysztof Poćwiardowski za produkty cukiernicze do przygotowania dań konkursowych oraz Radzie Rodziców przy Zespole Szkół Gastronomicznych za wsparcie.
Organizator: Beata Lewińska, Magdalena Czekajewska-Stańczyk