Własny tekst
KonkursyNEWSW szkole

Mistrzostwa Młodych Kelnerów

Mistrzostwa Młodych Kelnerów

W dniu 4 kwietnia 2017r. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich miał zaszczyt zorganizować Drugie Mistrzostwa Młodych Kelnerów. Przedsięwzięcie już po raz kolejny cieszyło się ogromnym zainteresowaniem i przysporzyło satysfakcji organizatorom. Honorowy patronat nad Mistrzostwami objął Pan Wojciech Kudelski Prezydent Miasta Siedlce. Wśród zaproszonych Gości znaleźli się przedstawiciele Urzędu Miasta, Kuratorium Oświaty – Delegatury w Siedlcach, Starostwa Powiatowego, przedstawiciele Cechu oraz lokalni restauratorzy i właściciele hoteli.

Konkurs odbył się dzięki wparciu rzeczowemu i finansowemu takich sponsorów jak: Dr Irena Eris Hotel Spa, Hotel Ibis Styles Siedlce, Hotel Kamienica, Hotel Spałka, Centrum Kulinarne WEINDICH, Bank Zachodni WBK, Stowarzyszenie Kelnerów Polskich, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Poznańska Akademia Barmanów, Firma Sokołów, Iglotex, Farm Frites, Polmos – Podlaska Wytwórnia Wódek, Zajazd Chodowiak, Sala Bankietowa Ranczo, Kręgielnia Factory 157, Piekarnia Krześlin, Małgorzata i Bogusław Biaduń, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Restauracja Brofaktura, Firma ETIS.

W tym roku do konkursu zgłosili się uczniowie z 12 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in.: Iwonicza Zdroju, Warszawy, Łodzi, Radomia, Rudki k/ Brańska, Jasieńca k/ Grójca, Łukowa, Garwolina, Łosic, Radzynia Podlaskiego, Żelechowa i Siedlec.

Członkami Jury byli przedstawiciele Stowarzyszenia Kelnerów Polskich wraz z przewodniczącym Panem Piotrem Boreckim.

Zgromadzona licznie publiczność miała okazję wysłuchać ciekawych prelekcji Pani Irminy Sołowiej (Partnera Szlaku Kulinarnego „Mazowiecka Micha Szlachecka”) oraz Pana Bogdana Migasa (Honorowego członka Stowarzyszenia Kelnerów Polskich – dyplomowanego przez Międzynarodową Federację Sommelierów). Przybyli widzowie poszerzyli wiedzę na temat gastronomii, sztuki kulinarnej i barmańskiej, zarezerwowanej nie tylko dla profesjonalistów, ale wciągającej coraz więcej osób i pozwalającej wykazać się inwencją i pomysłowością.      W czasie przerwy między kolejnymi zmaganiami zawodników, odbył się pokaz sztuki barmańskiej – FLAIR w wykonaniu Pana Grzegorza Marcinkiewicza, a także pokaz kelnerski: flambirowanie owoców przygotowany przez Pana Artura Długosza.

Mistrzostwa Polski Młodych Kelnerów wygrała Ewelina Józefczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Drugą lokatę zajął Grzegorz Brzostek z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, zaś trzecie miejsce Patryk Domagała z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Siedlcach.

Dzięki hojności sponsorów laureaci otrzymali za: I miejsce – Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Dr Ireny Eris, blender, bon o wartości 100zł do wykorzystania w restauracji hotelu Kamienica w Siedlcach. II miejsce – Voucher na weekendowy pobyt w hotelu Kamienica w Siedlcach, bon o wartości 500 zł do wykorzystania w centrum kulinarnym Weindich. III miejsce – Voucher na pobyt w hotelu Spałka, wyciskarka do soków. Zarówno finaliści jak i pozostali uczestnicy i opiekunowie otrzymali upominki od pozostalych sponsorów.

Mistrzostwa Młodych Kelnerów organizowane w Siedlcach promują nie tylko Miasto, Szkołę ale przede wszystkim zachęcają młodzież do zdobywania wiedzy i doskonalenia umiejętności w zawodzie kelnera. Konkurs to szansa dla młodych ludzi na odkrywanie pasji, rozwijanie talentu oraz przepustka do zdobycia wymarzonej pracy w zawodzie kelnera.

Udostępnij

O autorze