Szanowni Czytelnicy,
czerwiec to początek okresu wakacyjnego, w którym możecie odpocząć od szkolnych obowiązków. Namawiam Was gorąco do przeznaczenia przynajmniej części wolnego czasu na doskonalenie swoich umiejętności pod okiem doświadczonych szefów kuchni w ramach praktyk oraz staży. Na dalszych stronach prezentujemy artykuł zawierający dobre rady gdzie, jak i po co warto szukać dodatkowego zajęcia właśnie teraz. Specjalnie dla Was przez najbliższe dwa miesiące nasze media społecznościowe zostaną udostępnione zaprzyjaźnionym restauracjom, które będą prezentować swoje propozycje praktyk i stażów wakacyjnych.
W połowie czerwca odwiedziliśmy MAKRO, aby wziąć udział w „Mikserze kulinarnym”, czyli spotkaniu edukacyjnym dla uczniów szkół gastronomicznych ze znakomitymi szefami kuchni. Relacje z tego eventu znajdziecie na łamach naszego magazynu.
W niniejszym numerze przeczytacie również inspirujący wywiad z Pawłem Oszczykiem, który opowiada między innymi o tym, czym różni się restauracja hotelowa od tradycyjnego lokalu gastronomicznego, w jaki sposób Kurt Scheller otworzył mu drzwi do świata wielkich kulinariów i czy filozofia Konfucjusza może sprawdzić się w kuchni.
Na naszych redakcyjnych stronach nie mogło zabraknąć znakomitych ekspertów i ich Akademii. Tym razem na łamach „akademii kulinarnej”, tajniki swojej wiedzy i ciekawe receptury zdradzają między innymi Monika Ignaciuk,Piotr Jakubik i Jerzy Pasikowski. Z kolei Krzysztof Szulborski prezentuje kolejną lekcję krojenia ziemniaków.
Pod koniec czerwca zespół redakcyjny magazynu weźmie udział w XIV Mistrzostwach Polski Potraw Rybnych „Dorszowe Żniwa”. Jest to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, w którym uczestniczą znakomite restauracje z całego kraju. Wypatrujcie relacji z tego wydarzenia na naszych kanałach w mediach społecznościowych.
Na sam koniec życzę Wam, abyście w okresie wakacyjnym złapali wiatr w żagle. Niech to będzie czas nie tylko odpoczynku i ładowania akumulatorów, ale również przemyślanej pracy nad sobą.
Redaktor naczelny Łukasz Wasiuta