Jesteś tutaj
Home > e-magazyn > Akademia Kulinarna #Maj 2017

Akademia Kulinarna #Maj 2017

Szanowni Czytelnicy,
za nami kolejna edycja jednego z najbardziej prestiżowych spotkań przedstawicieli świata rodzimych kulinariów Chefs Only. 15 i 16 maja w gdańskim hotelu Almond ponad 60 szefów kuchni i cukierni stanęło przed wyzwaniem połączenia wodnych i lądowych inspiracji smakowych. Wiosenna edycja po raz kolejny dowiodła kunsztu mistrzów polskiej gastronomii. Relację z wydarzenia, w którym udział wzięło pięciu uczniów szkół gastronomicznych wyłonionych w konkursie na naszym fanpage’u, znajdziecie w dalszej części pisma.

Zanim jednak udaliśmy się nad morze, 11 i 12 maja odwiedziliśmy Akademię Inspiracji MAKRO, która ukazała nam się w nowej, odświeżonej odsłonie.
Na kolejnych stronach magazynu znajdziecie również wywiad z Przemkiem Langowskim, gospodarzem wiosennej edycji Chefs Only, szefem kuchni dwóch restauracji hotelowych, który nieśmiało przymierza się do zarządzania trzecią kuchnią w trójmiejskim obiekcie. Przemek opowiada, jak pogodzić wszystkie obowiązki związane z tym zawodem, spełniać swoje ambicje i do tego – tworzyć wyśmienite dania.

W najnowszym numerze „akademii kulinarnej” nie mogło zabraknąć znakomitych ekspertów i ich Akademii, które na stałe goszczą na naszych łamach. Interesujące receptury, wraz z etapami przygotowania, stworzyli dla Was Jerzy Pasikowski, Monika Ignaciuk, Marcin Świder, Jarosław Walczyk oraz Krzysztof Gradzewicz.

Zachęcam również do odwiedzenia naszego działu z Akademią Wina, gdzie dowiecie się, w jaki sposób napój ten wpływa na nasze organizmy. Do tego szczypta dyscypliny i odrobina sprytu, które Krzysztof Szulbowski pokazuje w dziale technik krojenia.

Przed Wami ostatni miesiąc szkoły i upragnione wakacje. Dla niektórych z Was to również intensywny czas poszukiwania praktyk zawodowych oraz staży. Nie bójcie się wysyłać swoich aplikacji do największych restauracji. Waszej szczególnej uwadze polecam te lokale, które będą już niebawem żyć najazdem turystów z całego świata. Do odważnych świat należy.

redaktor naczelny: Łukasz Wasiuta

Top