Rozpoczęcie roku szkolnego to ogromna szansa na wyruszenie w niesamowitą podróż po świecie gastronomii. Niezależnie od tego czy marzycie, by zostać kucharzami, cukiernikami lub zawodowo zajmować się carvingiem, otwierają się nowe możliwości i szanse na pogłębienie wiedzy. Nowy rok szkolny przynosi również nowe pomysły na dzielenie się z Wami wiedzą oraz ułatwienie do niej dostępu.
Wraz z wrześniowym numerem na łamach „akademii kulinarnej” debiutuje nasz nowy ekspert – Mistrz Kurt Scheller, który zdradza tajniki przygotowywania jaj. Janusz Fic opowiada, jak prawidłowo rozebrać mięso, oraz podpowiada, dlaczego lepiej się uczyć przez całe życie, niż liczyć na wygraną na loterii. Natomiast o tym, jak wygląda praca w restauracji pałacowej oraz dlaczego czwarte miejsce dla sportowca jest najgorsze, opowiada Dawid Łagowski – szef kuchni w Pałacu Mierzęcin.
Tradycyjnie na łamach pisma nie mogło zabraknąć naszych partnerów i ich Akademii. Stworzone przez Nestle, Makro, Iglotex, Ambasador ’92, Bonduelle, Zeelandie i ich znakomitych ekspertów potrawy oraz desery dostarczą Wam dużej dawki inspiracji.
Kolejną część Akademii Wina poświęciliśmy Francji – jeżeli chcecie dowiedzieć się, dlaczego to jeden z największych producentów wina na świecie, oraz jakie są najczęstsze terminy na etykietach win francuskich i co oznaczają, zapraszamy do lektury.