Jesteś tutaj
Home > Wydarzyło się > Kasza w roli głównej na konkursie szkół gastronomicznych

Kasza w roli głównej na konkursie szkół gastronomicznych

Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie wchodzące w skład Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie w ramach obchodów 700 lecia Miasta zorganizowało I Lubelski Konkurs Szkół Gastronomicznych; temat przewodni: „Potrawy kuchni regionu lubelskiego
w nowoczesnej odsłonie – kasza”.

Celem konkursu było  promowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Lubelszczyzny oraz rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz. Rozbudzanie ich  inicjatywy
i kreatywności. Była to także forma integracji szkół gastronomicznych z województwa lubelskiego oraz umacniania współpracy między tymi szkołami, a firmami działającymi
w  branży  gastronomiczno – hotelarskiej.

Pierwsza edycja konkursu odbyła się 23 listopada 2017 roku i zgromadziła 14 zespołów młodych kucharzy ze szkół całego województwa.

W pierwszym etapie zmagań konkursowych każdy zespół w krótkiej prezentacji opisywał sposób przyrządzenia wybranej przez siebie potrawy zarówno w języku polskim, jak
i obcym. Następnie w praktycznej części młodzi adepci sztuki kulinarnej w pracowniach gastronomicznych przygotowywali  potrawy konkursowe.

Nowa odsłona kaszy to 14 potraw:

  • Mufinki z kaszy gryczanej z konfiturą z czerwonej cebuli
  • Polędwiczki sous-vide z kaszotto z niepalonej kaszy gryczanej z serem zabłockim
    i kurkami, pieczony seler, sos gruszkowy na trójniaku
  • Gołąbki z kaszą i grzybami
  • Stir – fry z kaszą gryczaną
  • Filet z kaczki na placuszkach żukowskich z sosem wiśniowym i skorzonerą duszoną z serem janowickim w śmietanie
  • Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym
  • Kulebiak z ciasta półfrancuskiego serowego z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami
  • Kaczka, kasza pęczak, pierożek lubelski, kalafior, śliwka, groszek, jabłko, sos
  • Górka cielęca z zieloną kaszą i warzywami
  • Kaczka faszerowana kaszą z sosem jabłkowo-cydrowym
  • Polędwiczki wieprzowe z puree z zielonego groszku
  • Pierożki z boczkiem i kaszą gryczaną ze skwarkami
  • Pęczak „Polesiak” z sosem z maślaków i burakiem pieczonym
  • Kasza gryczana po lubelsku.

 

Przygotowane potrawy oceniali szefowie kuchni i kucharze z lubelskich restauracji: ,,Piano” „Trzy Romanse”, restauracja hotelu ,,Focus”. Poziom sztuki kulinarnej młodych kucharzy został oceniony bardzo wysoko. Wszystkie dania przygotowane przez uczniów zachwycały smakiem, aranżacją i sposobem podania.

Werdykt pierwszej edycji konkursu:

I miejsce: Paulina Żarnowska i Natalia Ubczyńska z Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.

II miejsce: Grzegorz Królik i Arkadiusz Woźniak z Technikum ,,Lider” w Lublinie.

III miejsce: Natalia Bogusz i Patrycja Filiks z Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie.

 

Wśród nagród ufundowanych przez sponsorów znalazły się m.in.: szkolenie w ramach ,,Akademii Inspiracji Makro”, zestaw profesjonalnych noży oraz eleganckie stroje gastronomiczne.  Wszyscy uczestnicy konkursu z rąk organizatorów odebrali drobne upominki, w tym gadżety promujące Lublin oraz pamiątkowe dyplomy.

Konkurs odbywał się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Lublin, Marszałka Województwa Lubelskiego i Lubelskiego Kuratora Oświaty. Został wpisany jako jedna
z inicjatyw Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 20-24 listopada 2017.

Zapraszamy na stronę internetową szkoły: www.zs5.lublin.eu

Iwona Lipiec

Top