Jesteś tutaj
Home > Konkursy > Junior Culinary Cap

Junior Culinary Cap

1 lutego 2018 roku odbył się pierwszy Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Junior Culinary Cap”

Sam konkurs jest autorską inicjatywą Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy skierowany do młodzieży ze szkół gastronomicznych w całej Polsce. Myślą przewodnią konkursu jest hasło „Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni” W całej akcji promocyjnej konkursu dokładaliśmy wszelkich starań, aby uświadomić uczestnikom, że SMAK jest najważniejszy! Nie mnogość dodatków, skomplikowane procedury kulinarne czy wymyślne połączenia smakowe. Uczulaliśmy uczniów, że prosto wcale nie znaczy gorzej… Zarówno po przez ten konkurs jak i nasze inne działania zawsze stawiamy na smak. Młodzi adepci sztuki kulinarnej muszą zrozumieć, że gość którego będą gościć w swoim lokalu może wybaczyć użycie prostych technik kulinarnych, mniej zaskakujące ułożenie dodatków na talerzu czy nawet długi czas oczekiwania na zamówione danie ale to czego nam nigdy nie wybaczy to brak SMAKU w daniu.

Sam konkurs ujrzał światło dzienne 1 stycznia 2018 roku, w tym dniu pojawiła się pierwsza publikacja w mediach społecznościowych na temat konkursu. Uczniowie zgłaszali swoje propozycje konkursowe do 22 stycznia 2018 roku po szczegółowej selekcji z osiemnastu zgłoszeń została wyłoniona ósemka finalistów.

Tematem konkursu było danie główne z wykorzystaniem: Filet z kurczaka z kością / dowolny rodzaj kaszy / primerba (Unilever Food Solutions)  dowolny smak

Dania konkursowe oceniało jury degustacyjne w składzie:

– Kevin J.Aiston szef kuchni, osobowość telewizyjna

– Tomasz Pawlusek szef kuchni i właściciel restauracji „Żółty Słoń”

– Zbyszek Kopycki szef kuchni restauracja „Alfredo”

– Robert Głyda ekspert kulinarny „Primulator”

– Artur Nijakowski szef kuchni restauracja „Bachus”

 

Natomiast nad warsztatem pracy czuwało jury techniczne w składzie:

– Piotr Papież Doradca Kulinarny Bidfood Farutex

– Marek Marczewski szef kuchni restauracja „Patio”

 

W walce o podium swoje kulinarne umiejętności na szali smaku postawili:

– Katarzyna Płatek  Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Busko Zdroju

– Paulina Sobczyk Zespół Szkół ZDZ w Kielcach

– Bartosz Łukaszczyk  Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

– Krzysztof Kowalski Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

– Damian Bulanda Zespół Szkół Ogólnokształconcych w Limanowej

– Karol Starzyk Zespół Szkół ZDZ w Kielcach

– Łukasz Woźniak Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi

– Karol Filipczak  Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach

Samą imprezę poprowadził Konrad Birek z Unilever Food Solutions.

Zawodnicy  w drodze losowania zostali podzieli na dwie strefy czasowe po cztery osoby. Czas który otrzymali do wykorzystania na wykonanie 6 talerzy dania konkursowego to 90 minut. Gdy wybiła godzina 9.30 ruszyła pierwsza tura.  Emocje wśród zawodników sięgnęły zenitu, walka się rozpoczęła , już nie było odwrotu. Kuchnie indukcyjne zostały rozgrzane a noże poszły w ruch. Zawodnicy dawali z siebie wszystko, na czołach ich skraplał się pot, lecz każdy z nich mimo wielu pytań i przeszywającego wzroku sędziów technicznych ciężko pracował. Na twarzach pełne kupienie przez pierwszą godzinę słychać było tylko stukot noży o deskę, syk buchającej pary, później zaczęło się dopieszczanie szczegółów, nieustanne dbanie o czystość na stanowisku i tworzenie małych perfekcyjnie ułożonych struktur z przygotowanych produktów.

Obserwując tych młodych ludzi można było wręcz słyszeć ich myśli… widać było wolę walki i chęć pokazania na co ich stać. Konkurs ten stał się sprawdzianem ich hartu ducha jak i charakteru. Widać kto się dobrze przygotował, kto sobie przemyślał swoje działania i sposób pracy. Nerwy i stres jednym dodały skrzydeł innym zawodnikom związały ręce. Na ich twarzach widać było skupienie a nawet i czasami strach, szczególnie w ostatnich minutach kiedy okazało się, że już należy dania wydawać a tu jeszcze nie wszystko jest przygotowane.

Zarówno jurorzy techniczni jak i degustacyjny zgodnie się zgodzili, że nasi zawodnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. Lecz aby nie było tak landrynkowo to dla uczciwość muszę powiedzieć, że uczestnicy nie ustrzegli się błędów. Gdzieś brakło smaku, gdzie indziej nie do końca wszystkie elementy udało się wykonać, lub danie zostało wykonane po przekroczeniu regulaminowego czasu.

Stawka była wysoka, nasi sponsorzy: UNILEVER FOOD SOLUTIONS, ZAKŁAD DOSKONALENIA ZAWODOWEGO W KIELCACH, BIDFOOD FARUTEX,  RATIONAL POLSKA, WODOCIĄGI KIELCECKI SP. Z O.O. , KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA , MAKRO CASH AND CARRY POLSKA S.A. ,MAG CHEM ,DELIKATESY WEHIKUŁ SMAKU, INTER EUROPOL S.A PIEKARNIA SZWAJCARSKA ,RESTAURCJA YAMI YAMI SHUSI ,RE MAL DYSTRYBUCJA SP. Z O.O. , RAPSONA , OERLEMANS FOODS POLSKA , KITLE.PL rozsypali worek z nagrodami, dla naszych uczestników mieliśmy przygotowane:

-Szkolenie dwudniowe w akademii Unilever Food Solutions

-Szkolenie w akademii Farutex Bidfood Polska

-Książki, kalendarze, prenumerata roczna od Akademii Kulinarnej – Od nauki do sztuki kulinarnej

-Zestawy noży i naczyń kuchennych, blendery, miksery i inny drobny sprzęt gastronomiczny

-Medale, dyplomy i inne upominki Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy

 

Wyniki. Co ciekawe punktacja różniła się pomiędzy poszczególnymi uczestnikami nieznacznie, można powiedzieć, że zawodnicy z pierwszej trójki szli ze sobą nóż w nóż. Oto zwycięzcy:

Pierwsze Miejsce = Krzysztof Kowalski Rzeszów

Drugie Miejsce= Karol Starzyk Kielce

Trzecie Miejsce = Katarzyna Płatek Busko Zdrój

Top