W czwartek 5 kwietnia 2018 roku, w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti w Łodzi, odbyły się warsztaty dla cukierników i szefów kuchni, które poprowadził Bruno Van Vaerenbergh, doświadczony kucharz i doradca kulinarny w jednej z pięciu największych firm mleczarskich na świecie – FrieslandCampina.
Warsztaty rozpoczęły się cyklem prezentacji, mającym przybliżyć zgromadzonym firmę FrieslandCampina oraz szeroki wachlarz produktów jej flagowej marki dla profesjonalistów – Debic – wśród których znajdują się śmietanki, masła oraz bazy do deserów.
Po części teoretycznej nastąpiła część praktyczna. Z wykorzystaniem nowoczesnego wyposażenia Międzynarodowej Szkoły Kulinarnej Ashanti w Łodzi, Bruno Van Vaerenbergh zaprezentował na żywo właściwości wybranych produktów Debic i pokazał, jak wykorzystać ich zalety w usprawnieniu codziennej pracy. Asystował mu Michał Doroszkiewicz, właściciel doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab, Mistrz Świata i Polski Młodych Cukierników, zdobywca III miejsca w Lodowym Pucharze Świat Rimini 2014r, Coppa del Mondo della Galateria w 2016.
Debicowi udała się trudna sztuka zebrania grona cukierników w jednym miejscu o jednej porze, co rzadko jest możliwe ze względu na nasze obowiązki. Podczas pokazu Bruno Van Vaerenbergh pokazał nowe globalne trendy i technologie, które obecnie są na topie, co dla nas stało się symptomem do zainspirowania się tymi technikami i zaadaptowania ich w ramach własnego autorskiego stylu. Mam nadzieję, że produkty, na których pracowaliśmy, będą stawały się jeszcze bardziej rozpoznawalne, nie tylko w sektorze HoReCa, ale też na skalę całego rzemiosła cukierniczego – powiedział po wydarzeniu Paweł Mieszała, Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie, właściciel cukierni Pawlova.
Goście mogli również osobiście wziąć udział w warsztatach i przygotować słodkie specjały, takie jak Dulce De Leche, Baysam, Costa Rica, Griotto czy Indian Summer „Noche”.
Warsztaty zatytułowane „FrieslandCampina & Debic w słodkiej odsłonie były dla nas wspaniałą okazją by jeszcze mocniej zacieśnić więzi ze współpracującymi z nami cukiernikami i kucharzami,
a także być może ambasadorami marki w przyszłości. W miłej i rodzinnej atmosferze pokazaliśmy jak w praktyce pracuje się na naszych produktach. Myślę, że daliśmy też profesjonalistom możliwość wymiany doświadczeń, wiedzy czy tajników swojej kulinarnej sztuki – komentuje Olga Andrzejewska, Key Account Manager w FrieslandCampina Polska, producenta marki Debic.
Więcej informacji na temat marki Debic można znaleźć na www.debic.com/pl, a o szkole Ashanti na www.ashanti.pl.
***
Debic – to szeroki asortyment produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.
Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenie na każdym etapie swojej działalności (poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw).