Własny tekst
NEWS

Po finale konkursu – Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”

Po finale konkursu – Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”

Poznaliśmy laureatów konkursu pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”, którzy walczyli o główne nagrody. A było o co walczyć – główna nagroda, to m.in.  bon o wartości 1.500 zł oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora, patronów i partnerów.

Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy zorganizowała dnia 08.06.2018 r. finał konkursu pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”.

Konkurs objęty został Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego – Piotra Całbeckiego.

Finał zorganizowano podczas przypadających obchodów święta województwa kujawsko-pomorskiego.

 

Inicjatywę współorganizowano we współpracy z partnerami:

  • Urzędem Marszałkowskim – Departamentem Rolnictwa i Geodezji,
  • Związkiem Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych w Bydgoszczy,
  • Krajowym Ośrodkiem Wspierania Rolnictwa w Bydgoszczy,
  • Mistrzem Branży – czasopismem branżowym,
  • Akademią Kulinarną – magazynem branżowym,
  • Gastro-Systemem – firmą zajmującą się wyposażeniem gastronomii.

Patronat medialny nad imprezą objęli:

  • Telewizja Polska S.A. Oddział w Bydgoszczy,
  • Gazeta Wyborcza Bydgoszcz,
  • Papaja pl – platforma gastronomiczna.

 

Konkurs adresowany był do uczniów branżowych szkół I stopnia, w których prowadzone są także klasy dotychczasowej szkoły zawodowej kształcących się w zawodzie kucharz, cukiernik z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.

Niecodzienna formuła konkursu polegała na pracy zespołowej ucznia wraz z nauczycielem zawodu/mistrzem szkolącym biorącym udział w procesie praktycznej nauki zawodu.

 

Konkurs miał na celu wzmocnienie przede wszystkim relacji pomiędzy uczniami a pracodawcami/mistrzami szkolącymi/nauczycielami z regionu przekazującymi dziedzictwo kulinarne kuchni kujawsko-pomorskiej. Adepci zawodu z regionu pod przewodnictwem swoich mentorów rywalizowali o najdoskonalsze przygotowanie dania regionalnego.

 

Konkurs przebiegał w dwóch etapach.

Zadaniem I – etapu było przygotowanie przez ucznia wraz z nauczycielem zawodu lub mistrzem szkolącym, autorskiej prezentacji multimedialnej dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej, wybranego w kategorii słone lub słodkie.

Zgodnie z przyjętym regulaminem, kryterium oceny zgłoszeń przez Komisję Eliminacyjną stanowiły: nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni kujawsko- pomorskiej, pomysłowość i kreatywność przepisu, prezentacja potrawy na podstawie zdjęć, forma przepisu, jasność, precyzyjność.

Prace konkursowe wpłynęły z różnych zakątków województwa kujawsko-pomorskiego. Komisja konkursowa stanęła przed nie lada wyzwaniem. Wszystkie nadesłane na Konkurs prezentacje były bardzo interesujące i profesjonalnie opracowane. Niestety, z powodu ograniczonej liczby miejsc nie można było zaprosić wszystkich, którzy nadesłali zgłoszenia, dlatego wybrano zdaniem komisji najciekawsze propozycje.

 

Do finału konkursu zakwalifikowało się 10 dwuosobowych Zespołów, które przygotowały w ramach finału potrawy regionalne do degustacji przez jury.

Drużyny zawodowych kucharzy i cukierników to:

  1. Zespół – Przemysław Kuzimski (uczeń), Jakby Kowalski (nauczyciel zawodu/mistrz szkolący), Grażyna Błażejczyk Gronwald z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Grudziądzu,
  2. Zespół – Jagoda Rajchowicz (uczennica) Adam Pokojski (mistrz szkolący) z Branżowej szkoły I Stopnia START w Toruniu.
  3. Zespół – Agnieszka Hoppe (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy,
  4. Zespół – Domnika Sikorska (uczennica), Magdalena Wrzesień-Ciba (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego z Kruszwicy,
  5. Zespół – Krystyna Rogala (uczennica), Beata Woźna (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy,
  6. Zespół – Agata Puzio (uczennica), Ewa Nowak (mistrz szkolący) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Henryka Dąbrowskiego w Łabiszynie,
  7. Zespół – Damian Dembowski (uczeń), Hanna Michalska (nauczyciel zawodu) z Akademii Szkolnictwa AS Branżowa Szkoła I Stopnia w Inowrocławiu,
  8. Zespół – Weronika Kończak (uczennica), Justyna Ormanowska (nauczyciel zawodu) z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy,
  9. Zespół – Klaudia Szumińska (uczennica), Mateusz Lamparski (mistrz szkolący) z Branżowej Szkoły I Stopnia START w Bydgoszczy,
  10. Zespół – Julia Tomaszewska (uczennica), Kinga Woroch (nauczyciel zawodu) z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach.

Prace konkursowe, to:

  • Kujawiok
  • Piernik brukowiec
  • Galantyna
  • Zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem
  • Amoniaczki – ciastka Babci Heli
  • Rogaliki Barcińskie
  • Żurek kujawski z wieżyczką i pieczonym pierogiem faszerowanym białą kiełbasą
  • Miodownik – piernik koszony z Nakła nad Notecią
  • Gęsina z sosem żurawinowym, kopytkami i pieczonym jabłkiem
  • Zupa szczawiówka. Cebule nadziewane fasolą

 

Oprócz tego uczniowie danego zespołu omawiali przed Komisją, sposób i techniki przygotowania potrawy przedstawionej w prezentacji multimedialnej.

 

Grono jury oceniało: smak potrawy, sposób prezentacji, pomysłowość i estetykę podania, nawiązanie do tradycji regionalnych kuchni kujawsko- pomorskiej, użycie regionalnych produktów i technik przygotowania, zbieżność z przedstawioną prezentacją multimedialną.

 

Z dziesięciu Zespołów z regionu wybrano trzy najlepsze, które uzyskały największą ilość punktów.

  • Pierwsze miejsce zajął zespół w składzie: Dominika Sikorska – uczennica wraz z Magdaleną Wrzesień – Cibą (nauczycielem zawodu) – z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kazimierza Wielkiego w Kruszwicy- zwycięskie danie to zupa kwas z szarymi kluchami, kapustą i boczkiem.
  • Drugie miejsce zajął zespół w składzie: Weronika Kończak – uczennica wraz z Justyną Ormanowską – nauczycielem zawodu z Branżowej Szkoły I Stopnia Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy za przygotowanie przepysznego miodownika – piernika kiszonego z Nakła nad Notecią.
  • Trzecie miejsce zajął zespół w składzie: Jagoda Rajchowicz – uczennica wraz z Adamem Pokojskim – mistrzem szkolącym – z Branżowej szkoły I Stopnia START w Toruniu  za wypiek tradycyjną metodą – piernika brukowca.

 

Po obecności zacnego grona jury,  konkurs stał się doskonałym wydarzeniem dla osób z pasją, którzy kultywują tradycję gastronomiczną oraz przestrzegają etyki zawodowej. Przy współudziale znawców gastronomi udało się pozyskać wiedzę o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych także w gospodarstwach i przez lokalne społeczności.

Wydarzenie, to  okazało się ciekawym doświadczeniem przede wszystkim dla młodych reprezentantów sztuki kulinarnej, którzy współuczestniczyli w procesie kultywowania tradycji dziedzictwa kulinarnego kuchni kujawsko-pomorskiej. Także kolejnym doświadczeniem dla nauczycieli zawodu/mistrzów szkolących, którzy do wielu lat uczestniczą w procesie przygotowania zawodowego przyszłych mistrzów rzemiosła. Również próbą spójnej pracy zespołowej, utrwalania relacji mistrz-uczeń, współzawodnictwem w rywalizacji.

Po zebranych opiniach, relacjach i zainteresowaniu z pewnością konkurs w swojej niezmienionej formule ujrzy kolejną edycję już w przyszłym roku.

 

Udostępnij

O autorze