11. edycja autorskiego konkursu Mistrza Sowy „Kulinarny Talent 2019” odbędzie się podczas targów EuroGastro w dniu 28 marca br. o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo.
„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych, którzy nie ukończyli 23 roku życia. Konkurs ten, to pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.
Konkurs poprowadzą: dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.
„Kulinarny Talent 2019” wybiorą dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych, w tym roku będą to m.in. szefowie: Jerzy Pasikowski, Wojciech Harapakiewicz, Marcin Budynek oraz jury gwiazd, w którym zasiądą m.in. kulinarne osobowości : Daria Ładocha oraz David Gaboriaud. Oceniane będą m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę klienci restauracji.
W tegorocznej edycji wystąpi dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski w ramach projektu „Przygotowanie do kariery”. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.
Zgodnie z regulaminem konkursu, każdy z uczestników będzie musiał wykorzystać do przygotowania dania kilka obowiązkowych produktów zapewnionych przez mecenasów i sponsorów wydarzenia. W tym roku będą to:
– polędwica wieprzowa Goodvalley
– przyprawy z portfolio marki Prymat
– smalec gęsi Agro-Top
– Frytki z batatów/ Sweet potato fries lub Frytki Ultimate/ Ultimate Chip firmy Farm Frites
– wybrane Pepitki oraz produkt mrożony Bonduelle Food Service
– napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium
Zapraszamy!