Fundacja Klubu Szefów Kuchni jest organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne”, który kieruje przede wszystkim do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. Uczestnicy zmierzą się 27 marca 2019 podczas Eurogastro w PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie.
Fundacja Klubu Szefów Kuchni powstała w 2008 roku z inicjatywy Klubu Szefów Kuchni: elitarnej organizacji, zrzeszającej wybitnych szefów kuchni w Polsce. Łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy. Celem działania Fundacji KSK jest m.in. kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw. Aktywność KSK oraz poszczególnych klubowiczów można na bieżąco śledzić na stronie FB: @fundacja.ksk.
Celem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne” jest poszerzanie wiedzy związanej ze świadomym, zdrowym odżywianiem. Organizator tym samym zachęca do poszukiwania informacji, potwierdzających bezpośredni związek pomiędzy codzienną dietą, a kondycją organizmu człowieka. W konkursie mogą wziąć udział osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomi, zamieszkałe na terenie RP lub poza granicami Polski. Uczestnicy startują indywidualnie lub w parze z pełnoletnim pomocnikiem. Na zadanie konkursowe będzie 60 minut, a do przygotowania danie pod hasłem: „Karotenoidy – naturalne barwniki w warzywach i owocach strażnikami parametrów zdrowia”. Nagrodami w konkursie są: 1 miejsce – 8.000 zł, 2 miejsce – 3.000 zł, 3 miejsce – 1.000 zł oraz nagrody rzeczowe.
W skład jury wchodzą:
– Iwona Niemczewska – przewodnicząca jury – szef kuchni i właścicielka restauracji „Z drugiej strony lustra” w Szczecinie. Z wykształcenia prawnik, kucharz i cukiernik, a z zamiłowania dodatkowo podróżnik. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w Le Cordon Bleu oraz ukończyła wiele profesjonalnych szkoleń, w tym szkolenie w Institute Paul Bocuse w Lyonie. Odbyła staże w gwiazdkowych restauracjach. Jest także trenerem i sędzią kulinarnym oraz propagatorem dobrego jedzenia, wina i cydrów. Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
– Marcin Popielarz – szef kuchni, który pracował m.in. w restauracjach hoteli: Hilton Gdańsk (Mercato), Sheraton Sopot (Wave Restaurant), w londyńskiej Social Eating House, a także w Oslo w Kolonihagen Frogner i słynnej Maaemo. W styczniu 2015 roku podjął się stworzenia w Gdyni restauracji Biały Królik, z którą związany jest do dziś. Jego praca zaowocowała m.in. trzykrotnym wyróżnieniem przewodnika kulinarnego Gault&Millau (aktualnie 3 czapki), nagrodą Szefa Kuchni Polski Północnej oraz dwiema nominacjami do Szefa Roku. Kolejny sukces to konkurs San Pellegrino Young Chef 2018, w którym dostał się do pierwszej trójki jako jedyny przedstawiciel Europy.
– Paweł Salamon – niezwykle utalentowany szef kuchni, którego praca została doceniona przez Przewodnik Gault&Millau w 2015, 2016, 2017 oraz 2018. Jest zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski 2016, a także tytułu Wielkopolskiego kucharza roku 2016 w konkursie kulinarnym im. Rafała Jelewskiego. Zdobywca wyróżnienia w kategorii Młody Talent 2017 r. podczas Gali 100 BEST Restaurants Poland. Nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSG Gastronomik w Gorzowie Wlkp. Nominowany do statuetki Hermes 2016.
– Robert Skubisz – jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce. Przez 18 lat swojej kariery zawodowej pracował u wielu znanych szefów kuchni takich jak: Wojciech Modest Amaro, Kurt Scheller, Paweł Oszczyk, Jocelyna Herlanda odznaczonego ***Michelin, Davida Mcintyre i u boku Briana Hughsona w restauracji hotelu Coworth Park. W 2004 r. swoją karierę związał z restauracją Amber Room, gdzie od 2011r. pełni obowiązki szefa kuchni, a w 2016r. wszedł w struktury zarządu. Obecnie szef kuchni restauracji Wozownia – Pałac Mała Wieś.
– Judyta Szymkowiak – absolwentka Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Przez ostatnie 5 lat koordynuje projekty realizowane dla „Związku Polskie Mięso”. Współpracuje z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, zarządzając projektami w zakresie organizacji i realizacji warsztatów kulinarnych, pokazów czy szkoleń. Zajmuje się promocją zdrowego odżywiania wśród dzieci oraz młodzieży. Współtwórczyni przepisów oraz scenariusza – w części kulinarnej – do programu: „Dwa Żywioły, Dwie Pasje” oraz „Przepis Dnia”.
– Magdalena Wieczorek – dietetyk funkcjonalny, dietetyk sportowy, członek Stowarzyszenia MediPrevent oraz Platformy Alameda, zrzeszającej specjalistów uprawnionych do interpretacji Profilaktycznych Bilansów Biologicznych, specjalista ds. nutrioodżywiania. Odpowiada za strategie żywieniowe oraz suplementację Reprezentantów Polski, rywalizujących podczas Igrzysk Olimpijskich, Mistrzostw Świata, Mistrzostw Europy, Pucharów Świata. Dietetyk w Polskim Związku Narciarskim, współpracujący z zawodnikami kadr narodowych sportów zimowych oraz letnich.
Regulamin oraz zasady konkursu znajdują się pod linkiem:
http://www.klubszefowkuchni.pl/uploaded_files/cke_1549554142_regulamin-sc2019.pdf
Kontakt:
Fundacja Klubu Szefów Kuchni