
Sos szampański dodany do potrawy to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Marka Debic wyznacza jakościowy standard smaku, wpływa na oszczędność czasu oraz zapewnia łatwość łączenia śmietanki Culinaire Original 20% z innymi składnikami podczas gotowania. Zawartość 20% tłuszczu mlecznego zapewnia bardzo zrównoważony smak, porównywalny z tym domowym.
Dzięki Debic Culinaire Original, Szef Kuchni może szybko stworzyć pyszny sos szampański
do swojego menu.
Jak stworzyć idealny sos szampański? Oto przepis:
- Podsmaż 200g mielonych skorupek homara, aż staną się czerwone. Dodaj 300ml chardonnay i 100ml wermutu. Następnie rozjaśnij całość 100ml brandy, flambiruj i pozwól, aby alkohol się wypalił.
- Posiekaj 70g marchewki, 100g selera i 50g szalotki i dodaj do homara. Przygotuj 1 litr bulionu rybnego i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę.
- Odcedź bulion przez drobne sito, dodaj 100g korali (ikrę homarową) i dopraw sokiem
z cytryny ze szczyptą soli. - Odlej 300ml przygotowanego bulionu rybnego i dodaj 200ml Debic Culinaire Original 20%. Następnie zredukuj do dwóch trzecich objętości i uzupełnij 200ml szampana.
- Do przygotowania puree z pietruszki, posiekaj 100g pietruszki, a potem ją zblanszuj. Następnie przełóż ją do blendera, dodaj 20 ml wody i zmiksuj. Odcedź przez drobne sito
i dodaj 1g gumy ksantanowej. Ponownie odcedź przez drobne sito i dopraw odrobiną soli.
Ryby upiecz na osolonym maśle w niskiej temperaturze, osusz je i umieść na talerzu. Wypełnij dyspenser puree z pietruszki i homarem. Dopraw sos szampański solą, polej rybę
i udekoruj kleksami puree z pietruszki i homarem. Podaj ze szparagami.
Więcej informacji: www.debic.com
***
Debic – producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem
w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.
Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności (poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw).