Zakończył się pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020, którego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych. Do konkursu powstałego z inicjatywy S.Pellegrino – marki luksusowej wody znanej od 120 lat w ponad 150 krajach – zgłosiło się 2400 kandydatów. Po kilkumiesięcznej selekcji wybrano 135 półfinalistów reprezentujących 50 krajów, którzy już wkrótce będą rywalizować w 12 półfinałach regionalnych. Polska stanie w szranki z Niemcami, Austrią, Ukrainą i Węgrami. Z 10 wyłonionych z tego regionu półfinalistów aż 4 jest z Polski! Każdy z nich zaproponował oryginalne, autorskie danie:
- Jakub Borkowski – sous chef w restauracji w „Hotelu Notera SPA” w Słupsku, danie konkursowe: sarnina z knedlami i puree z confit z wiosennej cebulki i szalotki,
- Krzysztof Konieczny – chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie, danie konkursowe: słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną,
- Łukasz Daszyński – chef de partie w restauracji „Autentyk – Kuchnia i Ludzie” w Poznaniu, danie konkursowe: „Polska Matka Ziemia” – polędwica z jelenia, z jabłkiem, trawą żubrową, grzybami i rokitnikiem,
- Łukasz Moneta – chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie, danie konkursowe: jesiotr ze ślimakami.
W półfinałach sędziować będzie prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. W półfinale dla Europy Centralnej są to aż dwie osoby z Polski:
- Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra oraz laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault& Millau Polska,
- Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef
Jury oceni dania konkursowe uczestników w oparciu o trzy kryteria oraz wybierze czterech laureatów, którzy przejdą do Wielkiego Finału i tam zawalczą o nagrody główne. Światowy Finał odbędzie się w lipcu 2020 roku w Mediolanie.