Jesteś tutaj
Home > Wydarzenia > Kuchnia Warszawy tematem drugiego spotkania z cyklu Historyczny Stół Kulinarny

Kuchnia Warszawy tematem drugiego spotkania z cyklu Historyczny Stół Kulinarny

Sieć hurtowni MAKRO Polska, w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, zorganizowała drugie spotkanie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny. Wydarzenie, będące jednocześnie inauguracją stołecznego szlaku kulinarnego, odbyło się 10 września w Warszawie. Degustacji historycznych dań w nowoczesnej odsłonie towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni. Akcję wspiera Miasto Stołeczne Warszawa.

 

 

Historyczny Stół Kulinarny to cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Drugie – po Zakopanem – spotkanie odbyło się 10 września w Warszawie w hotelu Indigo. To właśnie tam czołowi przedstawiciele stołecznej branży gastronomicznej skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o warszawskiej kuchni Hanny Dzielińskiej, przewodniczki, dziennikarki i popularyzatorki dziejów miasta. Partnerem wydarzenia było Miasto Stołeczne Warszawa.

Odświeżeniem tradycyjnych warszawskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

Marek Maternowski z restauracji Bagatela 12 w Warszawie zaserwował kurczaka zagrodowego podanego w towarzystwie wątróbki i pietruszki, interpretując tym samym przepis na kurczęta pieczone po polsku;

Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Warszawie, który przyrządził przystawkę w formie karpia z sosem z homara i leśnymi ziołami. Podał również nowoczesną wersję jesiotra z kaparami oraz selekcję serów z miodem lawendowym, rokitnikiem i wiśnią;

Michał Grzywacz i Cezary Powała, szefowie z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie, którzy na nowo zinterpretowali barszcz czerwony z rurą oraz na deser podali autorską wersję bomby owocowej.

Podczas spotkania odbyła się oficjalna inauguracja warszawskiego szlaku kulinarnego. Do akcji MAKRO Polska zaprosiło 17 czołowych szefów kuchni stołecznych restauracji. Podczas warsztatów wspólnie odtworzyli dawne receptury, które wkrótce pojawią się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści będą mogli wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów regionu, przemierzając szlak, spróbują oryginalnych dań kuchni warszawskiej w nowoczesnej interpretacji. „Dania stworzone przez szefów kuchni restauracji będących na szlaku są wyjątkowym połączeniem tradycji z nowoczesnością. W kartach menu lokali pojawią się zinterpretowane na nowo, zapomniane już receptury z książek Marii Ochorowicz-Monatowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej czy zapisków szefów kuchni hotelu Europejskiego” – mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w MAKRO Polska. „Goście spróbują m.in. flaków po warszawsku, nóżek w galarecie, barszczu czerwonego z rurą, kurczaka po polsku, wuzetki czy bomby owocowej” – dodaje.

Organizatorem Historycznego Stołu Kulinarnego jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Współorganizatorem wydarzenia w Warszawie był Hotel Indigo, a partnerami inicjatywy były firmy: Drosed, Unilever, Spomlek, Polski Karp, Baziółka, Lubiana, Gastro Magic Service oraz portal Newsgastro.pl. Kolejne wydarzenia w ramach Historycznego Stołu Kulinarnego odbędą się w Krakowie i Trójmieście.

Historyczny Stół Kulinarny oraz szlak kulinarny to jedne z działań organizowanych przez sieć hurtowni w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnego bogactwa naszego kraju. Więcej informacji na temat programu oraz szlaku można znaleźć na stronie www.polskieskarby.pl.

 

 

Podobne artykuły

W górę