Szanowni Czytelnicy,
Oddajemy w Wasze ręce ostatni w tym roku numer „akademii kulinarnej”, a wraz z nim – jak zawsze – wiele receptur i inspiracji w akademiach naszych partnerów, a także liczne wywiady pokazujące dzisiejszą sytuację w branży z różnych perspektyw.
Na samym początku czeka Was zapis ciekawej rozmowy z Teo Vafidisem. W czasach pandemii, tuż przed drugim zamknięciem gastronomii otworzył on autorską restaurację Meze. Opowiedział o jej początkach, filozofii tego miejsca oraz o tym, jak radzi sobie w tych trudnych czasach.
Dawid Łagowski z kolei podzielił się z nami emocjami towarzyszącymi zmianie pracy po 12 latach w jednym obiekcie. Skorzystaliśmy z okazji, żeby zapytać, czym według niego różni się prowadzenie restauracji w mieście od pracy poza nim oraz o to, jak rozwija w obecnym czasie swoją Manufakturę Łagowski. Ta rozmowa zainteresuje Was szczególnie, jeżeli chcecie dowiedzieć się, jak budować zespół i zarządzać nim po przyjściu do nowego miejsca.
W następnym wywiadzie tego numeru przyszła gwiazda polskiego cukiernictwa Agata Kubacka opowiedziała nam, dlaczego tworzy desery wege oraz bez cukru i glutenu i dlaczego ten trend jest ważny już dziś i będzie tylko zyskiwał na popularności. Jestem przekonany, że już wkrótce będzie o niej głośno. Zapamiętajcie więc nazwisko Agaty i dajcie się zainspirować jej świeżemu spojrzeniu, otwartej głowie oraz tytanicznej pracy, którą wykonała.
W dalszej części wydania Łukasz Moneta, finalista konkursu S.Pellegrino Young Chef, przygotował dla nas specjalną recepturę na pomarańczowy deser. Z kolei w akademii Garden Gourmet znajdziecie kolejną porcję inspirujących receptur oraz wywiad z Łukaszem Jończykiem.
Ten rok był szczególnie trudny dla całej naszej branży – restauracji, hoteli, organizatorów eventów, cateringu, dostawców, wszystkich pracowników, a także dla mediów. Wszyscy odczuliśmy skutki epidemii. Życzę Wam rychłego końca lockdownu, wytrwałości w oczekiwaniu na szczepionkę, szybkiego powrotu do normalności i odrobienia strat w 2021 roku.
Przyjemnej lektury i wszystkiego dobrego! Do siego roku!