Szanowni Czytelnicy,
w inaugurującym rok 2021 numerze „akademii kulinarnej” w pierwszej kolejności gorąco polecam lekturę wywiadu z właścicielem pubu Marwel w Leżajsku. Rafał Limowski opowiedział nam, co nowego można zrobić w menu lokalu, który sprzedaje przede wszystkim kebab. Jego doświadczenia pokazują, że warto czasem zaryzykować i podejść nieszablonowo do budowania swojej oferty.
Z tematu urozmaicania fastfoodowego menu przechodzimy na drugi biegun restauracyjnego świata. W rozmowie na naszych łamach Michał Góra przedstawia swoją filozofię prowadzenia kuchni, tłumaczy, jak rozumie slow food i jak z tym tematem
wiąże się gotowanie we włoskim stylu. W ostatnim w tym numerze wywiadzie Marek Kodzis wprowadza nas w świat kuchni wegańskiej. Opowiada o zmianach, które dokonały się przez ostatnie 20 lat w podejściu do gotowania bez produktów pochodzenia zwierzęcego oraz o tym, jak dzięki zbudowanej wokół lokalu społeczności radzi
sobie z lockdownem.
W piśmie nie mogło zabraknąć oczywiście także akademii naszych partnerów. Znajdziecie w nich merytoryczne materiały, receptury i inspiracje od Kruszwicy, Bonduelle, Nestlé oraz Perino.
Na koniec życzę Wam wytrwałości i zdrowia. Mam nadzieję, że już niebawem na nowo zostanie otworzona cała gastronomia i znów będziemy mogli usiąść przy stolikach, delektując się tym, co zaserwują nam szefowie kuchni.