Jesteś tutaj
Home > Eksperci

Adam Woźniak. Choć od początku swojej zawodowej kariery jest związany z Trójmiastem, kulinarne umiejętności doskonalił również w prestiżowym lokalu St. George and Dragon w angielskim Wargrave. Przez 6 lat prowadził przodującą w branżowych rankingach restaurację Mercato przy gdańskim Hiltonie. W swojej kuchni hołduje zasadom minimalizmu i trendu slow food. Zdobywając składniki serwowanych potraw, sięga do oferty lokalnych dostawców. Podając gościom inspirowane pomorskimi tradycjami dania, koncentruje się na uwydatnieniu najbardziej charakterystycznych właściwości poszczególnych produktów.

achAdam Chrząstowski. Uznany szef kuchni, związany z branżą gastronomiczną od niemal 30 lat. Ambasador marki Appetita. Doświadczenie zdobywał za granicą: w Szwajcarii oraz Szanghaju. Podczas pobytu w Azji wypracował koncepcję prymatu kuchni polskiej i rodzimych tradycji kulinarnych. Jego filozofia przejawia się między innymi w wykorzystaniu lokalnych produktów wysokiej jakości. Polską karierę rozpoczął w hotelu Bristol pod okiem Kurta Schellera. Kontynuował ją jako szef kuchni w wielu renomowanych lokalach. Dziś koncentruje się na rozwoju własnej restauracji Ed Red Steak House.

jJerzy Pasikowski. Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni, znany jest przede wszystkim jako organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych takich jak: GASTROPRAG (1986) w Pradze Czeskiej (Grand Prix), XII Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny PZH w Zakopanem, czy też Puchar Świata w Luksemburgu (2002), gdzie zdobył brązowy medal. W Akademii kulinarnej jest ekspertem, który odpowiada na wszystkie pytania, które nurtują nauczycieli.

uuiMariusz Gachewicz. Szef kuchni na Zamku w Gniewie. Specjalizuje się w kuchni włoskiej oraz tajskiej. Jest również ekspertem w carvingu. Pełni funkcję prezesa Polskiego Stowarzyszenia Carvingowego. Do jego największych osiągnięć należą m.in. zdobycie 4 miejsca na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2012 roku, trzeciego miejsca na Mistrzostwach Europy w Carvingu Chińskim w Lipsku oraz drugiego miejsca na Mistrzostwach Europy w Pradze. Wciąż udoskonala swoje przepisy i szuka nowych rozwiązań w kuchni. W Akademii kulinarnej przedstawia techniki carvingowe krok po kroku.

mi

Paweł Mieszała. Cukiernik z wyboru i pasjonat dobrego smaku. Zdobywca tytułu Mistrza Świata Cukierników. Swój zawód traktuje jako sztukę i nieustanną pracę nie tylko nad smakiem, ale również nad formą. Szkolił się u największych tuzów światowego cukiernictwa. Odbywał staże we Francji oraz Belgii, do dziś kontynuując współpracę z tamtejszymi, wybitnymi cukiernikami. Od 2004 roku związany z firmą Zeelandia, pełniąc funkcję Business Development Technologist. Za swój wkład w rozwój cukiernictwa został odznaczony srebrną odznaką za zasługi dla rzemiosła polskiego oraz medalem Komisji Edukacji Narodowej.

ggAleksandra Sowa-Trzebińska. Mistrz cukiernictwa, współwłaściciel Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Pasjonatka gastronomii, uwielbia podróżować i poznawać nowe smaki i kulturę danego kraju. Z każdego wyjazdu stara się przywieźć nowe i ciekawe pomysły na ciasta i desery. Reprezentowała Polskę na Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Säo Paulo w Brazylii. W 2013 roku zdobyła I miejsce na Mistrzostwach Polski w Lodziarstwie i brązowy medal na Mistrzostwach Świata Coppa del Mondo della Gelateria. Współorganizowała Konkurs Kulinarny „Trendy Chef”. Współprowadzi program „Nożem i Widelcem” w regionalnej TVP.

www.tomaszrogala.plMaciej Rosiński. Szef kuchni w łódzkiej restauracji Affogato. ambasador marki Callebaut. Z wykształcenia pedagog, z zamiłowania kucharz pasjonat. Choć jego dania inspirowane są kuchnią z całego świata, koncentruje się na propagowaniu kulinarnych tradycji regionu łódzkiego. Wyznaje zasadę, że gotuje się dla ludzi. Najważniejsza jest dla niego opinia Klientów restauracji. Słynie z nieprzeciętnych, wyrafinowanych w smaku deserów – przede wszystkim zaś tworzonych od podstaw tortów i ciast. Jest perfekcjonistą, dlatego przywiązuje ogromną wagę do jakości i pochodzenia stosowanych produktów.

IMG_1273 (1)Michał Bałazy. Kucharz, który zdobywał doświadczenie pod okiem najlepszych szefów kuchni w Polsce oraz poza granicami kraju. Adept Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości, staż odbył w jednym z najlepszych hoteli Republiki Czeskiej. Pasjonat gotowania i propagator zdrowej myśli kulinarnej. W swojej pracy nie zapomina również o najmłodszych. Jako wykładowca Małej Akademii Zdrowego Smaku, prowadzi warsztaty kulinarne skierowane do dzieci. Autor vloga kulinarno-podróżniczego kreatorsmaku.tv. Ambasador Kulinarny Polski – pełni rolę promotora kuchni polskiej.

www.tomaszrogala.plBartłomiej Witkowski. Uczestnik konkursów kulinarnych, Nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 roku pasjonat tradycyjnej kuchni. Za jego specjalność uchodzą: piernik, ziemniaczany suflet i pierś kaczki. Choć rozgłos zdobył jako uczestnik trzeciej edycji programu TOP CHEF, zawsze podkreślał swoje związki z Toruniem. Kształcił się w tamtejszym Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskiego i tam rozpoczął swoją kulinarną karierę. Dziś doradca kulinarny i Executive Chef w nowo powstającym hotelu w Toruniu. Marzy, by któregoś dnia prowadzić własny hotel i restaurację.

www.tomaszrogala.plKrzysztof Gradzewicz. Szef kuchni, wierny kulinarnym tradycjom Warmii i Mazur. Myśliwy, który poszukuje ciekawych i niepowtarzalnych  produktów prowadząc bezkrwawe łowy w warmińskich lasach. W olsztyńskiej restauracji Spiżarnia Warmińska promuje lokalne smaki i produkty, serwując potrawy przygotowane z sezonowych, ekologicznych składników, pochodzących od okolicznych dostawców. Swoją bogatą wiedzą dzieli się jako prowadzący zajęcia praktyczne w szkołach gastronomicznych. Jest również członkiem drużyny olimpijskiej IKA w Erfurcie.

hhRobert Sowa. Kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Autor książek kulinarnych, m.in „Cztery pory roku”, „Życie kocha jeść”, właściciel Studia Kulinarnego Roberta Sowy i „N31 restaurant&bar” w Warszawie. Wieloletni szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, były
kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów PLL LOT, główny szef kuchni w wakacyjnej trasie „Lata z Radiem”. Laureat wielu nagród.

Schowek01

Arleta Żynel. Ambitna i kreatywna szefowa kuchni, urodzona w Białymstoku, ukończyła licencjat ekonomiczny o kierunku obsługi ruchu turystycznego i hotelarstwa, posiada dyplom mistrzowski kucharstwa oraz dyplom ukończenia szkolenia „Profesjonalne Zarządzanie w Gastronomii” w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. W 2008 roku ukończyła szkolenie w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie we Francji w ramach projektu wymiany doświadczeń „Festiwal Kuchni Francuskiej”. Posiada rzetelną wiedzę z zakresu funkcjonowania zakładów gastronomicznych oraz doświadczenie przy organizacji bankietów na najwyższych szczeblach.

Patryk Dziamski

Patryk Dziamski. Kucharz i doradca kulinarny. Uczestnik czwartej edycji programu Top Chef, gdzie poddał się ogólnopolskiej ocenie swoich umiejętności. Manager kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk 2013-2015. Doświadczenie zdobywał między innymi we Francji, Barcelonie, Londynie i Madrycie. Jest zaangażowany w nauczanie praktycznej nauki zawodu w szkołach o profilu gastronomicznym. Swoją postawą i działalnością promuje nowe standardy w procesie edukacji i przygotowania uczniów do zawodu kucharza. Właściciel Dziamski Culinary Studio oraz Dziamski Concept Rest.

głyda

Robert Głyda. Swoje doświadczenie jako szef kuchni doskonalił m.in. w hotelu Holiday Inn czy Kolumna Medica. Odbył również staż w Anglii, gdzie szkolił się w renomowanych restauracjach. Zdobywał wysokie osiągnięcia na konkursach kulinarnych oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Jest jednym z inicjatorów integracji środowiska kulinarnego w Łodzi. W swojej pracy cechuje się ogromnym szacunkiem do produktu oraz innowacyjnym podejściem do gotowania. Obecnie jest członkiem zespołu Tom-Gast, cenionym ekspertem kulinarnym oraz doradcą wyposażenia gastronomicznego HoReCa.

iiKrzysztof Marciniak. Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutexu. Doświadczenie zdobywał m.in. w Hotelu Hilton w Manchesterze oraz w Fermain Valley Hotel. Uczestnik konkursów kulinarnych, w tym: Mistrzostw Europy BBQ oraz Finału Zielonych Czapek Bonduelle. W swojej dotychczasowej karierze gotował m.in. dla piłkarzy i działaczy klubu Manchester United, premiera Wielkiej Brytanii Tony’ego Blaira oraz Prezydentów RP – Aleksandra Kwaśniewskiego i Lecha Wałęsy. Umiejętnie łączy precyzję wykonania i doskonały smak, komponując kulinarne dzieła sztuki.

gErnest Jagodziński. Szef kuchni Restauracji Cucina w City Park Poznań. Propagator kulinarnych tradycji Poznania i regionu Wielkopolski oraz uczestnik programu „Meat in Europe”, promującego polskie mięso na zagranicznych rynkach. Doświadczenie zdobywał m.in. w Restauracji Sense i restauracji The Westin Warsaw Hotel. Był szefem kuchni Restauracji 99. Zwycięzca wielu kulinarnych konkursów, w tym „Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych L’Art de la Cuisine Martell”. Laureat tytułu „Kucharz Odkrycie Roku” magazynu „Kuchnia”. Pasjonat i artysta w jednym.

10644540_810463289005369_3464052888929673495_nTomasz Deker. Mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci renomowanych cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, założyciel Fundacji Instytut Rozwoju Sztuki Kulinarnej. Doświadczenie zdobywał m.in. w Belgijskiej Akademii Czekolady Barry Callebaut w Wieze, w szkole Lenotre koło Paryża oraz w barcelońskiej Espai de
Sucre. Juror wielu konkursów kulinarnych, reprezentant kraju, dwukrotny zdobywca brązowego medalu na Culinary World Cup w Luksemburgu i złotego medalu World Barbecue Championships.

UUPatryk Kotarba. Szef kuchni restauracji „Ponidzie” w 4-gwiazdkowym hotelu „Słoneczny Zdrój” w Busku-Zdroju. Umiejętności i doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji „Le Scandale” oraz podkrakowskim kompleksie „Dwór w Tomaszowicach”. Pasjonat kuchni francuskiej. Sięga po tradycyjne produkty regionu świętokrzyskiego, łącząc je z innowacyjnymi technikami. Zdobywca „złotej czapki” Przewodnika Gault&Millau. Gotował dla Prezydenta RP, Prezydenta Niemiec, polityków, aktorów i gości z zagranicy. Współtworzy Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu”.

upDariusz Mączka. Absolwent SGGW w Warszawie Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Wydziału Technologii Żywności. Czeladnik w rzemiośle kuchmistrzostwo i mistrz cukiernictwa, uczestnik projektu Udekerowani, warsztatów smaku Kuchni+ „Łakocie z Bożeną Sikoń”. Na co dzień nauczyciel, pasjonat nutrigenomiki oraz gastronomii i nowoczesnego cukiernictwa opartego na naturalnych produktach. Zwolennik słów Konfucjusza „Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.”

kkMira Tkacz. Miłośniczka kultury i kuchni skandynawskiej. Od 6 lat mieszka i pracuje w Norwegii. Aktualnie sous chef w restauracji Folk og Fe w Trondheim. Uczestniczka IV edycji programu Top Chef Polska. W kuchni odkryła to, co ceni w życiu najbardziej: energię, ruch, emocje, smak, piękno, dbałość o szczegóły. A w sobie, odnalazła to, czego nie mogła znaleźć wcześniej: opanowanie, umiejętność znalezienia wyjścia z każdej sytuacji, uśmiech- zawsze i bez względu na okoliczności oraz, podzielność uwagi. Mówi, że „Gotowanie przełamuje moje niezdecydowanie, lenistwo i problemy w kończeniu wyznaczonych celów.”

Jacek Majcherek. Szef kuchni w Restauracji CRUDO w Sopocie. Gotował u boku Gordona Ramsaya oraz René Redzepiego, w kopenhaskiej Nomie. Pracował jako szef kuchni w restauracji Thornton Hall Hotel, utrzymując jej wyróżnienie dwoma rosettes. Doświadczenie zdobywał m.in. w Restauracji Lismoyne Hotel w Wielkiej Brytanii, gdańskich Restauracji Mercato i Metamorfoza. Zdobywca tytułu „Debiut Roku” w plebiscycie „100 Best Poland Restaurant”. Jako szef kuchni restauracji White House Restaurant&Lounge w Sopocie uzyskał wyróżnienie jednej czapki przewodnika Gault&Millau Polska 2015.

12899884_1156880340991370_1209943806_nDariusz Ratuszniak. Szef kuchni Restauracji Hotelu Sielanka w Warce, Restauracji La Boheme w Warszawie, La Boheme Country w Chojnowie oraz Bistro Pigalle w Warszawie. Absolwent Szkoły Gastronomicznej przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Podczas swojej ponad 25-letniej pracy zawodowej zdobywał doświadczenie w wielu prestiżowych warszawskich restauracjach, m.in. Hotelu Polonia-Metropol, Hotelu Syrena oraz U Fukiera. W swojej codziennej pracy umiejętnie łączy bogactwo smaku naturalnych składników z wyrafinowaniem tradycyjnych receptur.

uupMonika Ignaciuk. Doświadczona cukiernik, która przez lata działalności w branży wyspecjalizowała się w kreowaniu, wdrażaniu i popularyzacji produktów dla rynku lodziarskiego i cukierniczego. Spełnia się jako mentor i coach dla profesjonalnych gastronomów w firmie Ambasador 92. Umiejętności wytwarzania lodów, pralin, ciast, i deserów doskonaliła dzięki wielu szkoleniom w firmach wiodących dostawców – również za granicą. Aktywnie działa w Klubie Szefów Kuchni. Twierdzi, że „Dziś najważniejszym kierunkiem w cukiernictwie jest odebranie oczywistości temu, co znajduje się na talerzu.”

10 MBRafał Godziemski. Szef kuchni i właściciel bydgoskiej restauracji Memo Restaurant & Wine. Wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Umiejętności doskonalił prowadząc restauracje w Polsce i w Wielkiej Brytanii. Kolejne doświadczenia kulinarne to podróże po prawie wszystkich krajach Europy oraz USA. Juror Konkursów takich jak Dorszowe Żniwa, Festiwal Smaku, Mistrz Kuchni Świętokrzyskiej, Primerba Cup, Mistrzostwa Polski Cukierników – Sweet Expo 2014, Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2014 i innych. Zdobywca wielu nagród w konkursach kulinarnych w Polsce.

www.tomaszrogala.pl

Robert Skubisz. Karierę zawodową rozpoczynał w hotelu Sheraton. Swoje kulinarne umiejętności kształcił i rozwijał u wielu znanych szefów kuchni: Kurta Schellera, Franka Funke, Artura Graibera, Pawła Oszczyka i Wojciecha Modesta Amaro. Dzięki zdobytym doświadczeniom, pozyskał umiejętności niezbędne do wykonywania zadań na obecnym stanowisku. Od 2004 roku jest związany z restauracją Amber Room. W 2011 roku został mianowany jej szefem kuchni. Specjalizuje się w nowoczesnej odsłonie kuchni polskiej, wykorzystując trendy kulinarne, takie jak metoda sous vide. Wyznaje ideę slow–food.

282872_425983750767018_1208098255_n

Jacek Jakubczak. Szef kuchni w restauracji Mieczysławka. Z pochodzenia i z wyboru związany z Lubelszczyzną. Ukończył tutejszą szkołę gastronomiczną i pracował – najpierw jako kucharz, a potem jako szef kuchni – w wielu restauracjach działających w Lublinie i pobliskich miejscowościach. W swojej działalności nieustannie promuje kuchnię regionu. Dążył do założenia Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Lubelskiego i przez szereg lat był jego prezesem. Promuje lokalne potrawy podczas imprez kulinarnych i chętnie dzieli się przepisami z uczniami szkół gastronomicznych.

Kurt Scheller (2)Kurt Scheller. Miłość do gotowania łączy z podróżami, które doskonale uzupełniają się do dzisiaj. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels. W Polsce, jego specjałów próbowali goście hotelu Bristol, hotelu Sheraton oraz hotelu Rialto – Kurt Scheller’s Restaurant. Dzisiaj, z powodzeniem prowadzi Akademię Kulinarną, miejsce spotkań w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. 

apAndrzej Polan. Z wykształcenia nauczyciel, a z zamiłowania kucharz. Od wielu lat związany z telewizją TVN. Swoje przepisy prezentuje w „Doradcy Smaku” oraz w innowacyjnym programie „Czy na pewno umiesz gotować?”, w którym razem z bohaterami pracuje nad udoskonaleniem ich popisowego dania. Wcześniej szef kuchni w hotelach w Warszawie (m.in hotel Polonia Palace, Novotel Airport ) i Zakopanem (m.in. Daglezja). Pokazał, że kuchnia hotelowa może być tym, za czym tęsknimy. Dał się poznać jako kreatywny szef kuchni restauracji Soul Kitchen w Warszawie, teraz właściciel restauracji „Mała Polana Smaków”.

h

Michał Bryś. Szef kuchni i współwłaściciel restauracji L’enfant Terrible w Warszawie. Jest kucharzem, choć nie skończył szkoły gastronomicznej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach świata: De Librije w Zwolle (***Michelin), The Ledbury w Londynie (**Michelin), Geranium w Kopenhadze (**Michelin), The Harwood Arms (*Michelin) w Londynie oraz Atelier Amaro w Warszawie (*Michelin). W „poprzednim życiu” był reżyserem, scenarzystą, menadżerem artystów i producentem telewizyjnym. Współpracował m.in. z Kasią Kowalską, Kasią Nosowską, Perfectem, Marylą Rodowicz, Dodą.

Top