Jesteś tutaj
Home > W szkole > „Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy” /relacja

„Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy” /relacja

23 kwietnia br.  podczas ,,Drzwi Otwartych” w ZESPOLE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy, odbyła się  I edycja konkursu pt. ,,Tradycyjna kuchnia kujawsko-pomorska inspiracją dla młodych kucharzy’’.

Jego celem było przygotowanie dania głównego oraz deseru z produktów regionalnych nawiązujących do historii i smaków regionu.  Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli za zadanie przygotować dania z czarnej skrzynki, w której  były takie produkty jak: kacza, kasza, piernik, burak, pietruszka i jabłko.  Drużyny składały się z dwóch osób, które pracowały pod okiem trenera ze starszej klasy.

Zwyciężyła ekipa w składzie: Agata Woźniak, Ewa Lewandowska z klasy II c TŻ, pracująca pod okiem Adama Rzęskiego z klasy III c TŻ. Przygotowała ona: pierś z kaczki, buraki w trzech odsłonach, emulsję chrzanową, chipsa z pietruszki  i mus borówkowy, a na deser szarlotkę z opalaną bezą i sorbetem gruszowo- miętowym.

II miejsce zajęła ekipa Klaudii Trudnowskiej z klasy III a TŻ składająca się z uczniów z klasy I b TŻ: Oliwii Szpakowskiej i Kamila Poćwiardowskiego, która przygotowała: kaczkę z puree pietruszkowym i chipsem buraczanym z risotto z kaszy oraz deser w postaci róży z ciasta francuskiego i jabłka z sosem angielskim z  kruszonką piernikową.

III miejsce przypadło w udziale ekipie Karoliny Kaczyńskiej z klasy III a TŻ, składającej się z uczniów z klasy I c TŻ: Ilony Kunickiej i Wojciecha Romińskiego. Serwowali oni: pierś z kaczki z kaszą z żurawiną i prażonymi orzechami laskowymi oraz puree pietruszkowym, podawaą na sałatce z buraka i  ogórka kiszonego w towarzystwie sosu musztardowo-pomarańczowego oraz tartę z jabłkami i borówkami z pudrem piernikowym.

Pozostałe ekipy pracowały pod kierunkiem Karola Sosnowskiego, Huberta Sikorskiego oraz Patryka Kamińskiego. Poziom zaprezentowanym dań i deserów wzbudził uznanie dla pracy wszystkich startujących ekip.

Dziękujemy jury degustacyjnemu w składzie: Pani Katarzyna Bogucka, Pan Marek Szczygielski, Pan Stanisław Gazda, Pan Łukasz Gościniak i jury technicznemu w składzie: Pani Krystyna Domańska, Pani Mariola Ruge, Pani Magdalena Czekajewska- Stańczyk za profesjonalną obsługę. Serdeczne podziękowania za pomoc przy organizacji konkursu  kierujemy na ręce: Pani Bogusławy Laskowskiej, Pani Iwony Chojnackiej, Pani Aleksandry Daszuty- Kosiak, Pana Krzysztofa Szczepaniaka, Pana Macieja Brzeźniaka.

Dziękujemy sponsorom: Agencji Rynku Rolnego za nagrody rzeczowe, Firmie Cheman za stroje kucharskie dla startujących, „akademia kulinarna – od nauki do sztuki kulinarnej” za nagrody rzeczowe, Firmie Allgast za pokaz baristyczny, Pani Małgorzacie Sosnowskiej za produkty regionalne, Panu Krzysztofowi Poćwiardowskiemu za produkty cukiernicze do przygotowania dań konkursowych.

Organizator: Beata Lewińska

Podobne artykuły

W górę